"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Keittiöpuutarhan pohjatyöt

Kyssäkaali Azur Star on aikainen helppo lajike, jonka kasvuaika on vain 50 vrk. Biodynaamisia Azurin siemeniä kylvin kasvihuoneella 18.4. ja parin viikon päästä voin istuttaa muutaman yöpakkasasteenkin kestävän kyssäkaalin taimen kartanon uuteen keittiöpuutarhaan!
Kyssäkaali-omenapaistos porsaankyljysten kera tai kyssäkaali-mantelilaatikko...


Hirvihaaran kartanon keittiöpuutarha perustetaan aurinkoiselle lievästi viettävälle viljapellolle. 20 x 30 metrin alueelle levitetään ensin Plantexin maakatekangas, joka päästää lävitseen veden (70l/m²/s), ilman ja ravinneaineet ilman että rikkaruohot kasvavat läpi. Kangas säilyttää maakosteuden ja lämmön sekä antaa maan hengittää.  Ja kankaan päälle salaojasoraa 50 kuutiota.Luomupuutarhuri-opiskelija lapiohommissa.


Palmukaali Nero di Toscana ja säätyläisten suosituimpiin keittiökasveihin 1800-luvulla kuulunut vihannesportulakka
 saavat vielä hetken kasvaa kasvihuoneessa ennen istutusta. Vihannesportulakan lehdet sisältävät paljon omega-3 rasvahappoja. Ne maistuvat hieman suolaisilta ja kirpeän hapokkailta.

Viljelysuunnitelmassa näkyvät lajit kuhunkin kasvilaatikkoon. Periaatteena on ollut sekoittaa hyviä kumppanuuskasveja. Joukosta puuttuvat karkottajakasvit (samettikukat, kamomillasauniot ja kehäkukat) sekä pyydyskasvit.
Keskellä sijaitsevaan lasten pyöreään hiekkalaatikkoon tulee syötäviä kukkia (krasseja, orvokkeja, kurkkuyrttiä, ruiskaunokkia). Kasvihuoneessa on tomaatin ja basilikan lisäksi tarkoitus kasvattaa myös salkopapua sekä tuoksupelargonioita.
Pinta-ala on 20 x 30 metriä eli 6 aaria, josta viljelypinta-alaa saadaan n. 280 m2.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti