"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Paul Olssonin puutarhasuunnitelma kartanolle

Kansainvälisestikin tunnettu puutarha-arkkitehti Paul Olsson teki puutarhasuunnitelman Hirvihaaran kartanolle 1918. Suunnitelmassa oli paikka keittiöpuutarhalle ja kasvihuoneelle. Ne  hän suunnitteli tulevan keittiöpuutarhamme viereen ja huomattavasti suurempina aloina.
Paul Olssonin suunnitelmassa keittiöpuutarha sijoittui aivan joen tuntumaan ja olisi varmasti ollut käytännöllinen ratkaisu kastelun suhteen.
Kartanon sisääntulo suihkualtaineen ja lehmuskuja ovat säilyneet tähän päivään saakka.
Paul Olssonin maisemapiirustuksille on tyypillistä se, että niissä ei ole kasvien nimiä, numerointia eikä kasviluetteloa. Piirroksen kuvioinneista pitää päätellä mitä kasveja niihin voisi käyttää. Olssonin avustajien tekemissä piirroksissa sen sijaan on kasvien nimet ja luettelot. Olsson ei välittänyt niitä tehdä, sillä kasvit istutuksiin tuotettiin hänen omassa puutarhassaan Kauniaisissa, toteaa Minna Uusi-Simola
floristimestarin ammattitutkinnossa etätehtävänä tekemässään kartoituksessa
Hirvihaaran Kartanon historiasta ja sen vaiheista.Paul Olssonin puutarhasuunnitelmat löysimme Suomen rakennustaiteen museosta. Hän on myös suunnitellut isänsä kanssa Kultarannan puutarhan, joka on säilynyt alkuperäisessä käytössä lohkomattomana aina tähän päivään saakka. Suuri osa Olssonin muusta tuotannosta on nimittäin joko tuhoutunut sodissa, palstoitettu osiin tai kaavoitettu alueena muuhun käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti