"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Kesän makuja ja kivituhkaa

Tomaatti-raparperisalaatti maistuu kesälle!
Moni miettii mihin kaikkeen muuhun raparperia voisi käyttää piirakoiden ja kiisseleiden lisäksi. Kartanon keittiön vinkki on marinoida kuorittua raparperia ensin öljyssä, sokerissa (tai hunajassa) ja suolassa sekä tilkassa balsamicoa ennen salaatin tarjoamista. Myös timjami ja timjamin kukat sopivat tähän kesäsalaattiin.

Kivituhka levitettiin keittiöpuutarhamme pääkäytäville sekä koneellisesti että käsin.

Luomupuutarhuri-opiskelija levittää kivituhkaa pääkäytäville. Sivukäytäville laatikoiden väliin on tulossa koristehaketta.

Puutarha-alue sala-ojitettiin ja samalla ympärille istutettiin kartiotuijat. Aluetta rajaamaan rakennetaan vielä aita, johon suunnitellaan myös tarvittavat tuulensuojat joko kasveista tai kankaasta.

Punabasilika ja kanelibasilika nauttivat tasaisen kosteasta ja lämpimästä kasvupaikastaan.  
Keittiöstä käydään kahvilla uuden keittiöpuutarhan keskellä.

1 kommentti:

  1. Mahtavaa seurata blogiasi, itse olin mukana Kiljavalla, Lomakoti Kotorannan pienen ja vaatimaattoman ryytimaan perustamisessa.

    VastaaPoista