"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.maanantai 27. kesäkuuta 2011

Syötäviä koristuksia

Ensimmäiset siniset kurkkuyrtin kukat voi kerätä jälkiruokia, salaatteja tai kylmiä keittoja koristamaan. Kurkkuyrtti eli purasruoho Borago officinalis on ilon ja rohkeuden yrtti. Jo roomalaiset ja kreikkalaiset aikojen alussa uskoivat sen lohduttavaan ja rohkeutta antavaan voimaan. Walesinkielinen kurkkuyrtin nimi tarkoittaa ilon yrttiä.
Kukat voi poimia heti niiden avauduttua joko käytettäväksi tai pakastettavaksi. Kukat ovat kauniita jääpaloissa.
Kurkkuyrtti on erinomainen mesikasvi, joka houkuttelee mehiläisiä puutarhaan. Kirvat suosivat kurkkuyrttiä ja jättävät muut kasvit rauhaan. Etenkin ruusujen ja härkäpapujen seassa kannattaa kasvattaa kurkkuyrttiä.

Keskiajalla timjamijuomaa rituaaleissa nauttimalla saattoi nähdä keijukaisia.  Thymus 'Dooney Valley' on erittäin koristeellinen ja sen kullankeltaisen kirjavat lehdet tuoksuvat sitruunalle.Sekä lehdistä että kukista voi valmistaa yrttietikkaa- ja öljyä. Kukat ovat kauniita vesikannussa ja antavat raikkaan lisämaun ruoka-tai janojuomalle.

Latvominen kannattaa tehdä heti kukinnan jälkeen, jotta saa uusia vihreitä versoja.

"Hyöty ja kauneus ovat kaksi toisiinsa yhdistynyttä puutarhanhoidon tarkoitusta - Monet edeltä esitetyistä hyötykasveista täyttävät kehittyneemmänkin kauneustajunnan vaatimuksia, mutta puutarhan kauneudellista puolta arvonmukaisesti edustamaan tarvitaan kuitenkin erityisiä kaunistekasveja."  - Kotipuutarhuri Hyvönen 1929 (Oi, terve tarhurineito... Aino Sibeliuksen puutarha)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti