"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -



Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.







Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.



maanantai 4. heinäkuuta 2011

Kasvua ja katetta

Luomupuutarhuri-opiskelija kartanon keittiön vuoropäällikön kanssa keräämässä yrttejä risottoon.

Basilikaa riittää koko kesäksi!

Kasvilaatikoiden väliset käytävät saivat hakkeesta pehmeän katteen.

Rikkakasvien harausta ja kasvualustan ilmausta ennen kastelua ja ruohokatteen levittämistä.

Tuore ruohosilppu lannoittaa ja estää kosteuden haihtumista sekä rikkakasvien kasvamista porkkana- ja sipuliriveissä.

San Marzano luomutomaatti on ns. pastatomaatti. Luumunmuotoinen tomaatti sisältää vähemmän vettä ja on siksi kiinteämpi.

Puutarhurin pieni apulainen hoitaa mielellään kastelun.

Luomupuutarhuri-opiskelijoita tutustumassa kartanon keittiöpuutarhaan. Myskikurpitsan kasvua, kukintaa ja tilantarvetta tutkimassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti