"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Puutarhasta keittiöön

Kaikki 22 kasvulaatikkoa nauttivat melkein koko päivän auringosta ja jatkuvien hellepäivien jälkeen käsin kastelussa kuluu aikaa noin kolme-neljä tuntia.
Eviran luomutarkastaja kävi menneellä viikolla kartanon keittiöpuutarhassa tekemässä alkutarkastuksen. Nyt odotamme päätöstä luomuvalvontaan hyväksymisestä.
Luomu-hakemuksen ja sen liitteiden läpikäynnin jälkeen toimijan luona tehdään alkutarkastus, jossa arvioidaan toimijan mahdollisuuksia noudattaa luonnonmukaisen tuotannon vaatimuksia. Alkutarkastuksesta laadittavan tarkastuskertomuksen ja hakemuksen perusteella tehdään päätös toimijan liittämisestä valvontajärjestelmään.
 Jokaisen luomuvalvontajärjestelmään kuuluvan luomutoimijan luona tehdään vuosittain maksullinen tarkastus, jossa varmistetaan luomusäännösten noudattaminen käymällä läpi toimijan ylläpitämä dokumentaatio luomutoiminnastaan.
Kirjanpidon ja siihen liittyvien asiakirjojen avulla luomutuotteet on pystyttävä jäljittämään kaikissa luomutoiminnan tuotanto-, valmistus- ja jakeluvaiheissa.

 
Raidallinen punajuuri Tondo di Chioggio on harvennettu. Se on makea italialainen lajike, joka ei värjää kasvispaistoksissa muita raaka-aineita.
Kauniit punajuuricarpacciot voi tehdä marinoimalla raaka ohueksi leikattu punajuuri sitruunamehulla, öljyllä, hunajalla ja suolalla. Annetaan tekeytyä jääkaapissa marinadissa puolisen tuntia ennen tarjoilua. Lisukkeeksi nokare pehmeätä vuohenjuustoa kruunaa kauniin kesäisen punavalkoraidallisen alkuruoan.

Kyssäkaali eli kaalirapi koki lähes totaalisen tuhon kirppojen vallattua taimien lehdet. Jättikyssäkaali Superschmeltziä jäi kuitenkin muutama laatikkoon ja kasvu jatkuu toisilla yksilöillä neljään kiloon saakka! Makea, tuoreenakin herkullinen kyssäkaali tarvitsee paljon vettä kuivina kausina, muuten se jää puisevaksi.

Purjosipulia kasvaa kartanon keittiöpuutarhassa parissakin laatikossa ja syksyllä saadaan varmasti nauttia luomu-perunapurjokeittoa.
Purjon murskattuja lehtiä voidaan muuten käyttää lievittämään hyönteisten pistoja.


Salaattifenkoli maistuu ja tuoksuu anikselta. Tilliä muistuttavat lehdet sopivat hyvin kalaruokiin ja maukkaan raikkaan tyviosan voi syödä raakana salaateissa.


Lehtisalaattia kasvaa useammassa laatikossa eri kasvuvaiheissa. Näin saadaan koko kesäksi tuoretta oman maan salaattia.

Pinaattia ja mangoldia leveässä laatikossa salaattifenkolin kanssa.

Hokkaido Talvikurpitsalle ei riittänyt sitten yksi leveäkään laatikko... Odotamme syksyä, jospa saamme siirtää kurpitsat suoraan kartanon portailta keittopataan!

Hellepäivät paahteisella pellolla olisivat kohtuuttoman uuvuttavia, ellei välillä pääsisi pulahtamaan ihanaan Mustijokeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti