"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.keskiviikko 24. elokuuta 2011

Yrttien taikaa ja tuoksua


Kartanon yrtit kasvavat ja antavat satoa melkein kuin luostareiden puutarhoissa aikojen alussa. Iisopista on perinteisesti valmistettu teetä ja myös tupakkaa. Sillä on antiseptisiä ominaisuuksia ja sen on uskottu auttavan yskään sekä astmaan. Lentävien ystäviemme iloksi tämä hunajayrtti kelpaa erinomaisesti kuten myös yrttitarhan kaunistukseksi sinisine kukkineen.

Kaikki yrtit jatkavat kiitollisena kasvuaan, mitä enemmän niistä korjataan satoa. Sadonkorjuu tehdään ennen kukintaa ja elokuussa saa olla tarkkana, että ehtii nyppiä etenkin kaikki basilikan kukkanuput ennen kuin se ehtii kukkia.

Kuninkaallinen yrtti kannattaa poimia lämpimänä iltapäivänä, jolloin sen lehdet ovat kuivat. Basilikasta saa upean "pensaan", kun jaksaa ahkerasti kerätä siitä satoa koko kasvukauden.


Rosmariini on uskollisuuden, ystävyyden ja muistamisen symboli. Sitä on poltettu ilman raikastamiseksi ja puhdistamiseksi aikoinaan sairashuoneissa. Maustekäytön lisäksi rosmariinia käytetään nykyisin myös hiustenhoitoaineissa ja etenkin tummat hiukset saa kotikonsteinkin kiiltäviksi rosmariinihuuhteluvedellä.
Rosmariini vaatii hyvin suojaisan ja aurinkoisen kasvupaikan, jossa ei koskaan saa olla liian märkää.


"Roomalaisille Salvia oli pyhä kasvi, ja sen kerääjän piti olla puhdas ja paljasjalkainen... Keskiajalla salvia merkitsi talon vauratta: jos salvia voi hyvin, talossa oli voimakas nainen ja rahaa riitti!" > Agricolan yrtit.
Latinan salvare tarkoittaa parantamista ja salvus taas hyvinvointia ja terveyttä.Laakerinlehti ja kesäkynteli.


Kreikkalaiset lampaat syövät villiä timjamia ja kreikkalaisen lampaan liha onkin erittäin mehevää.
Rohkeuden ja urhoolisuuden yrttinä tunnettu timjami on monikäyttöisin mausteyrtti keittiössämme. Se tuo esiin helposti mietoja makuja ja pehmentää liian tuliset maut.


Timjamin kukat sopivat vesikannuun koristeeksi tai salaatin joukkoon antaen virkistävän ja pirteän maun.Parfyymituotantoon viljeltäviä laventelin kukkia näkee laajoina peltoina Ranskan maaseuduilla. Meillä tämä kylpyhuoneiden ja vaatekomeroiden tuttu tuoksu harvoin talvehtii. Laventelin kukkia voi kuivattaa ja käyttää niitä myös leivonnassa.

Suvin LAVENTELIMURUT

200g luomuvoita

1,5 dl juoksevaa hunajaa

1 luomukananmunan keltuainen

½ tl leivinjauhetta

½ tl soodaa

300 g hienoja luomuvehnäjauhoja

1 ½ rkl kuivattuja laventelin kukkia

Vatkaa puukauhalla sokeri ja voi vaahdoksi ja lisää joukkoon keltuainen ja vehnäjauhot sekä jauhetut laventelin kukat. Paista keksit 150 asteessa n.17 min.  kullankeltaisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti