"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.torstai 8. syyskuuta 2011

Luomu - Se suuri ero

Keittiöpuutarhan satoa onnelliselle voittajalle kasvintunnistuskilpailussamme!
Kerroin tänään asiakkaillemme luomusta ja lähiruoasta. Istuessaan illallispöytään heillä oli päällimmäisenä mielessä selkeä ero tavanomaisesti viljellyn ja luonnonmukaisesti viljellyn ruoan välillä. Luomussa hoidetaan ja lannoitetaan maaperää, tavanomaisessa vain kasvia. Myös eloperäisyys maa-aineksessa jäi varmasti monelle mieleen matopankistani, jonka aion kerätä ensi keväänä kasvulaatikoihimme henkilökuntamme avustuksella. Jokainen tuo työvuoroon tullessaan vähintään 50 lieroa!

Uusi sato punajuurta kohta valmiina keittiöön ja lautasille.

Asiakkaiden iloksi kruunutillistä riittää kotiinviemisiäkin omiin rapujuhliin.

Toukat ovat vihdoinkin "kasvaneet aikuisiksi" ja lopettaneet palmukaalin nakertelun. 
Nyt kasvustosta löytyy jo uusia puhtaita lehtiä ja kirpeät syyspäivät antavat niille reilusti makua.

Perusmalli Siistipihan kasvulaatikosta, johon on upotettu sivusta kasteluletku tihkukastelua varten. Sivussa myös apuvälineenä siirreltävä hoitotyö/kitkentäpenkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti