"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.tiistai 20. syyskuuta 2011

Shamppanjaa ja kauraa

Hirvihaaran kartanon johtaja Sari Repo tarjoaa vieraillemme shamppanjaa keittiöpuutarhan portilla.
Muhkeat kyssäkaalit ovat kasvattaneet laajan juuriston.

Biodynaamisista siemenistä kasvaneet kyssäkaalit Superschmeltz ja violetinsininen Azur Star.

Keittiöpuutarhaamme rakennetaan kasvihuonetta!


Ensimmäinen laatikollinen kauraa kasvussa! Sato on korjattu tästä kasvulaatikosta ja porkkanoiden sekä sipulien jälkeen kylvövuorossa ovat maanparannuskasvit. Kaura toimii hyvänä aluskasvina viljelykiertoa ajatellen. Se suojaa maata syksyllä ja tuo maahan eloperäistä ainetta. Kaura pienentää myös ravinteiden hävikkiä ja estää rikkakasveja kasvamasta.
Joukossa myös sinilupiinin versoja. Sinilupiini on palkokasvi, joka parantaa maan rakennetta. Se jättää maahan typpeä, jota sen juuribakteerit sitovat ilmasta.

Härmä on vallannut talvikurpitsalaatikon. Loppukesän lämpimät päivät ja kosteat yöt sekä liian tiheä kasvusto altistavat härmälle. Härmän itiöt muhivat etenkin aamukasteisessa kasvustossa. Onneksi kurpitsat voivat hyvin ja ovat melkein valmiita soppakattilaan!

Oman maan tomaatit matkalla kohti keittiötä.


Auringon keltaista harmaana syyspäivänäkin. Maa-artisokka ja samettiruusu loistavat kukinnoillaan koko syksyn.

2 kommenttia: