"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.tiistai 11. lokakuuta 2011

Kylmän kestävät

 Jerusalem artichoke eli maa-artisokka muhii meillä kotona leivinuunin lämmössä valkosipulikermassa ja maistuu taivaalliselta samassa lämmössä kypsyneen hunaja-rakuunapossun kera. Kartanon keittiöön nostimme ensimmäiset kymmenisen kiloa samettisen kermaiseen sosekeittoon.
 Maa-artisokka on ns. lyhyen päivän kasvi, jolla keltaisena loistava kukinta edellyttää alle kahdeksan tunnin mittaista vuorokautista valojaksoa. Lyhyen päivän kasvit kukkivatkin usein myöhään syksyllä, kun kriittinen yönpituus ylittyy. 
Yksi satoisimmista kasveistamme, jota soisi kasvatettavan enemmän. Satoa siitä voi kerätä sekä syksyllä että keväällä ja aina jää uusia istukas-mukula-juurakoita uuteen kasvuun!

Vuonankaali kestää pakkasta jopa -15 astetta! Eli satoa saadaan vielä lumisateillakin tästä runsaasti A- ja C- vitamiinia sekä rautaa sisältävästä salaattiherkusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti