"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.maanantai 3. lokakuuta 2011

Syyshehkua

Talvikurpitsat hehkuvat harmaana syyspäivänä keittiöpuutarhassamme. Keitoissa ja muhennoksissa ne varmasti lämmittävät monen vieraamme mieltä ja kieltä. Oma suosikkini on ehdottomasti yksinkertainen uunikurpitsa, joka on täytetty oikealla voilla, hunajalla ja kuorrutettu kanelilla. Kuumana lautaselle ja kukkurallinen vaniljajäätelöä päälle!


Ensimmäinen pakkasyö syys-lokakuun vaihteessa kellastutti hieman kiekkokurpitsoja ja tuhosi lehdistön täysin. Kurpitsat on nyt pelastettu ja laatikkoon joutavat pian kauran siemenet, jotka toivottavasti ehtivät hiukan itää ennen oikeita pakkasöitä (ja lumen tuloa?).


Tästä lantusta tekisi muutaman laatikon, sillä painoa vuoden vihanneksella on 4,832 kg!

Kaunis vihreä kaura kasvaa vauhdilla ja kerää kasvualustaan jääneet ravinteet talteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti