"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Vielä kasvaa


Koristekaalit "kukkivat" vielä värikkäinä muun kukinnan jo hiipuessa. Vielä jokunen kehäkukkakkin jaksaa avautua, mutta kylmät yöt vievät loputkin kukkivat mennessään.


Kartanon yrttilaatikoissa timjamit, salviat, minttu, sitruunamelissa ja rosmariinit ovat selvinneet muutamista yöpakkasista, mutta basilikan paikalla kasvaa tuuheana ravinnepyydyskasvina kaura. Rosmariinit siirsin talvehtimaan kartanon torniin, jossa on runsaasti valoa, mutta lämpötila pysyttelee viidessätoista asteessa. 


Purjo oli saanut jo jonkin verran pakkasvaurioita, mutta muutamaa lehtikerrosta harventamalla saatiin vielä paljon satoa keittiön varastoon.


Pinaattikiinankaali nauttii kylmenevästä säästä ja jatkaa kasvuaan!


Myös lehtikaaleihin kuuluva palmukaali Nero di Toscana säilyy lumen tuloon asti.


Hieman haikeana puhdistin viimeisiä sipuleita ja punajuuria puutarhamme pesupaikalla. Ensi viikolla kylvän vielä palsternakkaa ja porkkanaa muutamiin laatikoihin. Etenkin palsternakka hyötyy syyskylvöstä ja itää aikaisemmin kuin keväällä kylvetyt. Porkkanan tuholaisen kempin toivon myöhästyvän lennollaan toukokuun lopussa. Jos porkkana on ehtinyt kasvaa siihen mennessä tarpeeksi, ehkäisee se kemppien tuhoja kasvustossa.
Palmukaalia ja maa-artisokkaa lukuunottamatta kaikki laatikot pitäisi saada tyhjiksi kuluvan viikon aikana, sillä eiköhän se talviaikaan siirtyminen ole hyvä ajankohta päättää tämä upea kulunut ensimmäinen kartanomme kasvukausi!!

1 kommentti:

  1. Upeita kasvulaatikoita ja ihanan kätevä pesupöytä.. Taidanpa pyytää sellaista äitienpäivälahjaksi ensi kevääksi:)

    VastaaPoista