"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.maanantai 12. maaliskuuta 2012

Vihertää


Latva-artisokka esittelee ensimmäisiä sirkkalehtiään. Ohdakekasveihin kuuluva latva-artisokka on monivuotinen ja voi elää 15-vuotiaaksi. Meillä sitä kasvatetaan yksivuotisena, koska talvehtiminen ei onnistu ainakaan avomaalla.
Latva-artisokan esikasvatus pitäisi aloittaa jo helmikuussa, mutta nämä vantterat alut kylvin maaliskuun alussa ja saamme toivottavasti maistaa tätä ylellistä herkkua Hirvihaaran kartanolla elokuun lopussa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti