"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.torstai 7. kesäkuuta 2012

MehiläistanssiaPuutarhamme ahertavien pölyttäjien tanssikieli kiinnostaa kaikkia! Mehiläiset viestivät toistensa kanssa hienostuneella tanssikielellä. Tanssi osoittaa kukkien suunnan suhteessa auringon asemaan. Mehiläisten tanssin salat selvitti Karl von Frisch, joka sai työstään Nobelin palkinnon vuonna 1973. 
Lisää aiheesta voi lukea täältä.Madeiran basilikasta on kasvamassa puuvartinen pensas kasvihuoneessamme.


Risiinin kukinto.


Basilikat saivat ruohopedin. Kylmät yöt ovat pitäneet kasvuston vielä matalana.Vuonankaali kukkii.


Tarhasuolaheinä kukkii myös ja pitäisi saada nopeasti latvottua sekä käyttöön, jotta syntyisi vielä uutta kasvustoa.
2 kommenttia:

  1. Hienoa, että sinulla on noita mehiläisiä, että uskallat hantteerata niiden kanssa. Tuntuu siltä, että ne ovat hävinneet johonkin. Aiemmin niitä oli enemmänkin. Nyt meillä surrasi lähinnä kimalaisia omenapuissa.
    Sinulla on kasvit jo tosi pitkällä. Minä vasta kylvin ja korkeintaan ihan pientä on nyt tulossa mullan lävitse. Kiva seurata ammattilaisen puuhia. Kiva, kun bloggaat!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Irene! Kyllä viimeistään nyt saadaan kasvua uusistakin kylvöistä, kun saimme vihdoinkin sateen!!

    VastaaPoista