"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.lauantai 16. kesäkuuta 2012

Perhoskukkia ja kirppoja


Perhoskukkaa "köyhän miehen orkidea" kasvatettiin jo 1800-luvulla kartanoiden puutarhoissa Venäjän (Neuvostoliiton) tuliaisina.


Kyssäkaali on kasvattanut tarpeeksi kokoa selvitäkseen kirppahyökkäykseltä.


Kirpat syövät lehtiin reikiä, jotka sirkkataimivaiheessa voivat olla kasville kuolemaksi. Liian aikaisin poistettu harso ja yli 15 asteen lämpötila on juhlaa näille kuoriaisille. Houkutuskasveiksi olen istuttanut kiinankaalia, joiden lyhyt kasvu ja elämä päättyi jo viime viikolla!


Sokerihernettä ja salaattia saadaan kohta omasta maasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti