"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.tiistai 12. kesäkuuta 2012

Yrttejä savusaunaan


Tänään kokeilimme ensimmäisen kerran yrttihunajaista savusaunaa henkilökuntamme voimin. Tarkoitus on jatkossa myös tarjota tätä rentouttavaa palvelua asiakkaillemme.

Aamulla keräsin sylikaupalla nokkosia. Haudutin niitä kuumassa vedessä ja saunojat saivat sekä nokkosvihtomista että nokkos-hiushuuhtelun.

Yrttisauna aloitettiin nauttimalla sitruunahunaja-mehumaljat. Pirteään virkistävään juomaan lisäsin myös sitruunamelissaa puutarhastamme sekä villivadelman lehtiä ja metsämansikan kukkia. Ripaus suolaa kuuluu aina hunajan seuraksi... 

Saunojat huuhtelivat päivän pölyt äitini valmistamalla ruusu-hunajasaippualla ja kapusivat löylyttelemään savusaunan ylisille upottaen jalkansa Frantsilan yrttikylpysuolaveteen. Mukaan he saivat yrttivihdat, joihin olin kerännyt iisoppia, laventelia, rosmariinia, salviaa ja timjamia. 

Jokainen kävi vuorotellen luomupuutarhurin hunajapedillä niskahartiahieronnassa, jossa ensin ripsuteltiin verenkiertoa vilkastuttamaan nokkosilla, hierottiin vehnänalkioöljy-rosmariinilla ja siveltiin hunajalla. Hiukset pestiin kehäkukka-shampoolla ja huuhdeltiin nokkosvedellä tai kamomillavedellä. Alaselkään käsittelyn ajaksi sai  lämmitetyn ruusu-kauratyynyn.

Jokiveden virkistämät saunojat palasivat vielä jälkilöylyihin laventelikukka-vedessä hautuneiden lämpöpyyhkeiden kera.

Saunan jälkeen vielä suihkaus ruusuvettä kasvoille ja kehäkukkasalvaa käsille ja takaisin töihin!

Tätä yrttihunajaista savusaunahetkeä vaadittiin jopa työehtosopimukseen ruokatauon jatkeeksi... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti