"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -



Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.







Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.



maanantai 3. syyskuuta 2012

Syötävän kaunista


Puutarhasta keittiöön.


Punaherukoiden loistoa eivät linnut ole vielä huomanneet.


Syötävän kaunista maljakossa: latva-artisokka, kehäkukkia ja persiljaa.


Taitepapu Borlotto lingua di fuocon pavut ovat kypsyessään kuin värikkäitä helmiä!


Kartanon puutarhan oma salaatti; tarhasuolaheinää, salaattia, kehäkukkia, ryhmäsamettikukkia, avomaankurkkua ja tomaattia sekä pastaa.



Jälkiruoaksi puolukka-kermarahka kruunattuna marengilla ja kurkkuyrtin kukalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti