"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.lauantai 20. lokakuuta 2012

Laatikoiden inventaario


Puutarhurilta unohtunut siemenpussi tuottaa satoa lokakuussa.


Maa-artisokan siirto toisiin laatikoihin onnistuu ystävien avustuksella. Työ on tehtävä huolella, sillä pienikin juurenpala kasvattaa seuraavana keväänä uuden juurakon ja lonkeroiset mukula-aiheet...

Maan muokkausta laatikoissamme on ilo kuitenkin tehdä, sillä avomailla kaikkialla Suomessa se on lähes mahdotonta > vesi seisoo pelloilla ja puutarhoissa ja pienikin kaivettu kuoppa täyttyy heti vedellä.


Maa-artisokan mukuloista eroteltiin uudet istukkaat uusiin laatikoihin ja varastoitavat ruoka-käyttöön. Varastona toimivat tällä hetkellä kasvihuoneen hiekkalaatikot, joihin mukulat peitetään hiekalla ja kaivetaan käyttöön tarvittava määrä kerralla sitten esiin.


Kartanon uuden paviljongin avajaisissa säihkettä ja glamouria!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti