"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.perjantai 5. lokakuuta 2012

Papuja ja putsausta


Borlotto-pavut matkalla kartanon keittiöön. 


Puutarhurin taskusta löytyy aina jotakin syötävää - nämä pavut vaan ovat niin kauniita, että osa päätyy helmiksi! 
Papujen kanssa parasta on mielestäni voisula, valkosipuli ja persilja. Yksinkertaista ja niin herkullista.


Kasvihuoneen tyhjennys ja putsaus ennen talvea on tehtävä huolella. Hiekkaviljelyssä helpottaa saman kasvualustan käyttö seuraavanakin vuonna - tietysti hiekkakin täytyy puhdistaa kasvijätteistä.


Tomaateille laitettu harsopussillinen kanankakkarakeita on maatunut hiekassa ja tomaattien juuret kiinni harson riekaleissa. Täsmälannoitus on toiminut hyvin.


Katse välillä taivaalle, jossa tuhannet muuttolinnut matkaavat kohti lämpöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti