"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.torstai 29. marraskuuta 2012

Kartanon puutarhurin köhätee

Thymus vulgaris Timjami sisältää antiseptisia aineita vaikuttaen mm. sieniin ja antibiooteillekin vastustuskykyisiin bakteereihin.
Thymus tarkoittaa voimaa ja rohkeutta!
Kukkivasta versosta (herba thymi vulgaris) tehtyä teetä käytetään hinkuyskän, keuhkoputkentulehduksen ja kurkunpääntulehduksen lääkkeenä. Timjamimehua on perinteisesti käytetty pienten lasten yskänlääkkeenä.
Salvia officinalis Salvia nimi tulee latinan sanoista "salvare", parantaa, ja "officinalis", lääkkeenä käytetty. Salvian eteeristä öljyä käytetään yskänlääkkeissä limaa irrottavana ja yskänärsytystä lievittävänä rohtona.

Kuivattuja yrttien kukintoja ja lehtiä haudutetaan kiehuvassa vedessä ja annetaan juoman hieman jäähtyä. Lämpimään yrttiteehen lisätään hunajaa ja nautitaan!

Hirvihaaran kartanon luomupuutarhuri
Suvi Lehtonen

1 kommentti:

  1. Kiitos kun jaat tietämystäsi! Tästäkin on varmasti tulevaisuudessa hyötyä.

    VastaaPoista