"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kesä tulee


Kartanomme mehiläiset ovat talvehtineet hyvin ja lentosäät ovat jo mitä parhaimmat! Pajujen kukinta on saanut kuningattaren siitepölyn makuun ja lisää mehiläisiä syntyy ihan piakkoin... Ensimmäinen voikukka-hunaja on tuotapikaa varastossa :)


Salaatit nauttivat viileistä öistä ja lähtivät huimaan kasvuun laatikoissa.


Tänäkin kesänä saamme herkutella suklaamintulla!


Raparperitaivas.


Laatikoissa vihertää


Taimet odottavat istuttajaa


Vihannesportulakasta saadaan taas hyvää omega-3:sta.


Kasvihuoneen hiekkaviljelmissä tomaatit saivat tänään taas lannoituspankkinsa hiekan alle juuristojen viereen harsopusseissa. Hiekka on syksyn jälkeen nyt siivilöity ja putsattu vanhoista juurista ja kasvijätteistä. Helpompaa, kuin vaihtaa kokonaan perinteisesti laatikoiden mullat.

1 kommentti:

  1. Luin kartanosta uudesta ekolehdestä, oli kiva juttu! Voimia kevääseen, hyvällä alulla olette!

    VastaaPoista