"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -



Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.







Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.



torstai 5. syyskuuta 2013

Keltaista ja oranssia


Kesäillan juhliin kartanon paviljongissa tuovat aurinkoa maa-artisokan kukat ja kukkivat salaatit.



Kartanon oma kotijuusto on koristeltu kehäkukilla ja ruiskaunokeilla. 


Kesäkaalisalaatin helmoissa herneenversoja ja huntuna maa-artisokan vaniljaiset kukat.






Nyt nostetaan porkkanaa ja kurpitsaa.


Patisson eli kiekkokurpitsa, jota ufoksikin kutsumme on hauska täyttää erilaisilla kasvislisukkeilla ja tarjota kokonaisena lautasella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti