"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Kransseja luonnonmateriaaleista

Marraskuun asiakaskurssilla kartanolla tehtiin kransseja luonnonmateriaaleista. Osa haettiin kartanon keittiöpuutarhasta, jossa edelleenkin odottavat ensilumia talventörröttäjät yrtti-iisot, laventelit, iisopit ja monet muut kransseihinkin sopivat oksat ja varvut.
Sammaleet, havut ja marjojen varvut sopivat hienost luomukransseihin. Lisää ohjeita kranssin tekoon löydät täältä: http://www.yhteishyva.fi/koti-ja-puutarha/sisustus/ideoita-ovikoristeiden-tekoon/0218010-70818


Kranssit tehtiin olkipohjiin ja tässä oppaamme Tanja Lundsten näyttää havukranssin aloitusta.Lumimarjoja ja sinikuusaman talviversoja. Lumimarja on kaunis ja myrkyllinen. Sitruuna-värimintun, maissin ja yrtti-iison kukintoja sekä lumimarjoja koristamassa havukranssia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti