"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -



Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.







Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.



perjantai 3. tammikuuta 2014

Satoisaa uutta vuotta



Yrttien ylivoimaa ja makua maa-artisokasta

Talvinen keittiöpuutarhamme antaa vielä satoa lumia odotellessa. Maukkaita ja pähkinäisen makeita maa-artisokkia nostetaan laatikoista kypsymään herkullisen samettiseksi keitoksi alkuruokalautasille. Yrteistä salviaa, timjamia ja minttua on kerätty ja kuivattu talven varalle. Suklaaminttu lämmittää jo tuoksullaan kahvihuoneessamme ja timjamin hoitavat eteeriset öljyt yhdessä salvian kanssa tepsivät puutarhurin köhäteessä alkavaan flunssaan.
Tulevan kesän viljelysuunnitelmassa yrttejä lisätään jo pelkästään niiden monikäyttöisyyden vuoksi, mutta myös luonnonmukaisen viljelyn menetelmän hyväksi koetun historian ylläpitämiseksi. Yrtit lisäävät muiden kasvien vastustuskykyä tuholaisia ja kasvitauteja vastaan sekä houkuttelevat puutarhan tärkeimpiä työläisiä, pölyttäjiä!
Helmikuussa aloitetaan jo ensimmäisien taimien kasvatus ja ensimmäiseksi multaan pääsee rosmariinin siemenet, koska vähälumisena talvena niillä ei juurikaan ole mahdollisuutta selviytyä monivuotisina kevääseen.
Huhtikuussa järjestetään ensimmäinen luonnonmukaisen puutarhahoidon kurssi kartanomme keittiöpuutarhassa ja toivottavasti pääsemme silloin maistelemaan ensimmäisiä vihreitä…

Valoa ja iloa uuteen vuoteen
Suvi Lehtonen

Luomupuutarhuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti