"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Lavatarhurin messutuliaisia


Kevätpuutarhamessuilta tarttui mukaan suosikkipielikit - ruusunnuppupelargonit. Appleblossom-lajikkeessa on ihana omenankukkamainen väritys. 
Viime kesänä erilaiset pelargonit hehkuivat keittiöpuutarhan kasvihuoneen ikkunoilla. Katsotaan, saadaanko tänä kesänä myös syötäviä pelargoni-lajikkeita valikoimaamme.

Maaliskuussa kannattaa talvehtineet pelargonit vaihtaa isompiin ruukkuihin uuteen multaan. Niistä leikataan noin kolmannes ja lisätään kastelua.


Uudessa Kotipuutarha-lehdessä kerron ajankohtaisesta taimikasvatuksesta. Ja nyt messutohinoiden jälkeen ihana paluu arkeen ja alkaa taimien koulinta. 


Tomaatin hennot sirkkalehdet kurottelevat kohti valoa ikkunoilla.Punasilmäiset basilikat ovat tuttuja Aromato Ararat-luomulajiketta, josta menneinä kesinä on keittiöpuutarhassamme saatu valtavasti satoa. Lavan päälle viritetyt muoviset lämpöpyydykset etenkin alkukesästä auttavat tätä herkkää yrttiä kestämään vaihtelevat olosuhteet.


2 kommenttia:

  1. Onpa komeita ja ihanan vihreitä taimia!
    Blogisi on todella kaunis ja mielenkiintoinen.
    Iloista pääsiäistä!

    VastaaPoista
  2. Terhakoita taimia tosiaan =) Ihanat nuo pikkupelakuut noissa sinisissä pikareissa.

    VastaaPoista