"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Yrttejä ja versoja


Talvehtineet timjamit kukkivat jo runsaasti kartanon keittiöpuutarhassa. Kukat kannattaa kerätä talteen, jotta lehtisatoa saataisiin lisää. Kukista teemme kartanon kahvipöytään puutarhan omaa jääteetä. 


Mintut tuuheutuvat, kun niitä muistaa käyttää ahkerasti. Keittiöpuutarhan minttuvalikoimaan lisättiin perinteisen suklaamintun kavereiksi mansikka- ja appelsiiniminttuja. Yhdestäkin oksasta saa ihanan kesäisen makuveden. 
Mintut kannattaa istuttaa omiin laatikoihinsa, sillä ne rönsyillään leviävät nopeasti.


Mansikkaminttu on raikas ja pehmeä. Se sopii hyvin jälkiruokiin ja kakkujen koristeeksi.


Appelsiinimintusta ja suklaamintusta voi tehdä tuoksuvan aromikasta yrttiteetä.Sokeriherneen versot sopivat kaikkiin salaatteihin. 


Ruohosipulin kukkiessa sipulin varsi kovettuu ja on käyttökelvoton ruoanvalmistuksessa. Mutta kukat voi sekoittaa salaatteihin ja lisukkeeksi vaikkapa kalalle. Nopea kuumennus hyvässä öljyssä kuumalla pannulla poistaa ärhäkkään maun.


Pinaatti kitkeröityy ja menettää mehevyytensä kukkien ilmestyessä. Seuraavan kerran pinaattia kannattaakin kylvää loppukesästä, kun päivät viilenevät ja on kosteampaa. Pinaatin tilalle keittiöpuutarhaan kylvetään nyt tilliä ja salaatteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti