"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.torstai 19. huhtikuuta 2018

Aurinkoa ja retiisejä, ruusukaaleja ja maa-artisokkaa


Iloinen puutarhatiimimme aloitti kokkien vahvistuksella kevätkylvöt tänään. 
Kasvimaalavoissa on nyt kuohkeaa sulanutta kevätkosteaa multaa taas ja aloitimme kartanon keittiöpuutarhan kasvukauden lavatarhassa sekä kylvämällä retiisejä että maa-artisokkien sadonkorjuulla.
Hirvihaaraan ehtineiden kurkien, kuovin, leppäkerttujen ja kimalaisten laulun ja surinan säestyksellä ihana kevät on täällä ja hymy herkässä puutarhureilla.Nooran ja Jennin kokkiveitset ovat vaihtuneet välillä kaalien kylvöön keittiöpuutarhamme kasvihuoneessa. Kevätaurinko lämmittää mukavasti ruusukaalien ja broccolien kylvötouhuja. Esikasvatamme kaaleja kolme-neljä viikkoa ennen ulos lavoihin istutusta. 


Ruusukaalien ja broccolin lisäksi keittiöpuutarhassamme kasvaa aina perinteisesti myös kyssäkaalia ja lehtikaalia. Kaalien seuraksi esikasvatusvuorossa ovat seuraavaksi kääpiösamettikukat, jotka tuoksullaan torjuvat luonnonmukaisesti kaalien tuholaisia.
Hyvin talvehtineet maa-artisokat kerätään kevään sosekeittoihin ja osa mukuloista istutetaan uudestaan.


Niin paljon ihania retiisejä taas tulossa!
Keittiön ehdottomia suosikkeja ovat viime kasvukaudellakin maistuneet ja loistaneet violettikuorinen Malaga ja vaaleanpunainen Pink Lady.Retiisit voidaan kylvää heti, kun maa on sulanut ja uusintakylvöjä teemme kahden viikon välein varmistaen heinäkuun alkuun saakka värikkään rapsakan sadon. Retiisien kylvöt jatkuvat taas elokuun alusta ja muutama sato ehditään korjata vielä ennen lumien tuloa.


Rapeat viimeiset pienet ruusu- eli brysselinkaalit nautitaan joko nopeasti höyrytettyinä tai voisulassa haudutettuina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti