"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Taidolla puutarhasta pöytään


Kartanomme suussasulavien jälkiruokien ja leivonaisten takana keittiössä on usein kokki-kondiittorimme Noora Turunen, joka loihtii myös kasvattamistaan porkkanoista, ruusukaaleista ja retiiseistä mieleenpainuvia makuelämyksiä.

Puutarhasta pöytään on lyhyt matka ja olemmekin ylpeitä mahdollisuudestamme tarjota aitoa itse kasvatettua lähiruokaa. Meillä on myös upeat taitavat tekijät, joiden käsissä kartanomme keittiöpuutarhassa kasvaneet raaka-aineet loihditaan vieraidemme maistuviksi elämyksiksi loistavalla ammattitaidolla. 

Nooran taidon näytteet osallistuvat Makeamestari 2018 kilpailuun, johon toivotamme suut makeina onnea. Näitä ja monia muita Nooran luomuksia pääsee maistelemaan kartanollamme.Suolakaramellimustaherukkakakun mirror glacea  taiteilemassa...


Mustaherukkavaahtokarkit ovat myös Nooran itsetekemiä kauniita yksityiskohtia.


Kevätpuutarhastamme herkullisen suolaisen makean kakun päälle pääsivät orvokit. 
Syötäviä kukkia käytetään myös keittiössämme juomiin ja salaatteihin.
Kakkua padassa. 
Porvoon paahtimon pavuista tehty mokkakreemi lusikassa luo maistuvan liiton Kustavin mustaherukka-vadelmaliköörikastikkeen kanssa. Suolasuklaamulta (chocolate soil) ja mokkamarenki kruunaavat Nooran mutakakun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti