"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -



Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.







Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.



maanantai 20. elokuuta 2018

Kartanon omput ja hillot


Kartanon omenat ja etenkin keittiömme uuniomenahillo, omenavoi omista keittiöpuutarhamme omenoista kruunaa syksyn jälkiruokapöydän.


Vanhat omenapuumme ovat melkein kaikki syyslajikkeita - Punakaneli ja Jaspi ovat tunnistettavissa, mutta yksi vanhimmista puista on vielä tunnistamaton talvilajike.
Satoa puut ovat antaneet vuosittain ja näistä keittiömme valmistaa perinteiset omenapiirakat ja hillot aamiais- ja kahvipöytäämme.

1900-luvun alussa suurin osa vanhoista omenapuistamme on kylvetty siemenistä. Etenkin ankarien sotatalvien jälkeen taimia ei ollut saatavilla ja kehotusta kylvää uusia omenapuita noudatettiin tuolloin kartanoiden puutarhoissa ja taimistoilla. Siemenkylvöstä menee kymmenen vuotta saada puusta ensimmäisiä hedelmiä. Sotien jälkeen kylvetyistä omenapuista on kartanollamme jäljellä kolme - kuusikymmentä vuotta sitten omenapuita , luumu-kirsikka ja päärynäpuita oli vielä kymmeniä kartanon puutarhassa.





Puutarhurin ja keittiön yhteistyötä sadonkorjuussa - ja laadun tarkkailussa.


Mausteisen makea Jaspi pääsee pian sellaisenaan syötäväksi ja hillopurkkeihimme.




Uuniomenahillossamme omenoiden lisäksi uuniin paahtumaan sekoitetaan vanilja- ja kanelitankoja sekä sokeria.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti