"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.maanantai 9. toukokuuta 2011

Hokkaido-kurpitsaa ja lemmenomenia


Herkullinen köynnöstävä salkopapu aloittelee kasvuaan kasvihuoneella.

.

Oranssi Hokkaido "Red Kuri" talvikurpitsa on vanha japanilainen lajike, jonka maku on pähkinämäinen ja väri upean voimakkaan oranssi. Erinomainen kurpitsa keittoihin ja leivontaan.


Luomuopiskelija sai valmistaa biodynaamisesti viljellyistä Hokkaido-kurpitsoista opintomatkalla Ruotsin Järnassa viime syksynä sosekeiton ja jokainen keittoa maistanut vannoi kasvattavansa tulevana kesänä tätä herkkua...

Suomessa ensimmäiset tomaatit kasvatettiin 1900-luvun alussa ja etenkin herraskartanoiden kasvihuoneissa tätä eksoottista "lemmenomenaa" harrastettiin ahkerasti. Hirvihaaran kartanon keittiöpuutarhaan ruukutin tänään luomusiemenistä kasvatetun aikaisen ja runsassatoisen Matinan sekä luumunmuotoisen San Marzanon, niin sanotun pastatomaatin.

1 kommentti:

  1. Nöyrä kysymys: Onko sulla noita taimia yhtään myyrä? Sattuneesta syystä mulla ei oo taimen taimea tälle kesälle...

    VastaaPoista