"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Lady Di ja Empress of India

Lady Di on punaisena kukkiva ruusupapu ja jo siemenet ovat lupaus todella kauniista! Prinsessat pääsivät tänään kasvihuoneessa itämisen alkuun ja kaunistavat toivottavasti kesällä keittiöpuutarhamme sisääntuloa.
 Niitä kehoitetaan yleensä hieman rapusttamaan hiekkapaperilla ja liottamaan yön yli ennen kylvöä.
Ruusupavun kukkia voi lisätä salaattiin ja papuja syödään nuorina pensaspavun tapaan kypsennettyinä.

Hehkuvan punaisena kukkikoon myös pensaskrassimme Empress of India tulevana kesänä! Pensaskrassi kukkii syksyllä ensimmäisiin pakkasiin asti ja antaa varmasti kaunista satoaan koristeiksi keittiömme jälkiruokiin ja salaatteihin. Myös krassin kirpeitä C-vitamiinipitoisia lehtiä voi käyttää salaateissa. Siemenet maistuvat kapriksilta ja kuivattuina niillä voi korvata pippurin.  Krassi torjuu myös tehokkaasti kirvoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti