"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.tiistai 26. heinäkuuta 2011

Kukkia ja toukkia

Auringonkukka Ruby Sunset ehti ensimmäisenä avata loistonsa keittiöpuutarhamme portilla.


Kehäkukat loistavat kurkkuyrttien joukossa keittiöpuutarhan keskellä. Kehäkukilla koristellaan salaatit ja voilautaset. 

Ruusupapu kiertää kauniisti maa-artisokkien yläpuolelle puutarhan etulaatikoissa.

Palmukaali Nero di Toscana selvisi alkukesän kirppojen hyökkäykseltä ja on kasvattanut lehdistöään vauhdilla. Nyt kuitenkin ovat vuorossa kaaliperhosen jälkeläisten aiheuttamat tuhot.

Kaaliperhosen ja kaalikoin toukat syövät kaalin lehtiin keskelle reikiä ja saattavat pureskella koko lehden olemattomiin. Ainoa keino luonnonmukaisessa viljelyssä niiden torjuntaan on jatkuva harson käyttö tai toukkajahti. Keräsin tänään kolme tuntia satoja toukkia lehtien alapinnoilta ja aloitan urakan varmaan alusta ylihuomenna...


Vihreä kaalikoin toukka syö myös ikkunakuvioita kaalin lehdillä. Näitäkin voi torjua mekaanisesti heti istutuksen jälkeen harsoilla tai hyönteisverkoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti