"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.tiistai 2. elokuuta 2011

Sadonkorjuuta ja harvennusta

Kiekkokurpitsa ufomainen Patisson tuottaa runsaasti satoa. Hauska tarjoiluastia esimerkiksi lisukkeille ja kastikkeille saadaan kovertamalla kurpitsan sisus pois. Kannen alle voi piilottaa vaikkapa kauden herkkua kanttarellimuhennoksen - tai kastikkeen.
Patissonit kerätään pieninä (n. 10 senttisinä) ja niitä voi syödä myös raakana. Erittäin vähäkalorinen loppukesän herkku.

Salkopapu Blauhilde ja pensaspapu Maxi antavat nyt lähes joka aamu korillisen keittiöön vietäväksi.


Porkkanat ovat jälleen kerran harvennettu ja nyt niitä riittää jo varastoitavaksikin.

Väliaikainen tomaattisuoja on toiminut hyvin ja joka päivä kerätään satoa kennolevyjen takaa.Reunuspäivänkakkara keimailee laatikon reunalla.

Pienet samettikukat villiintyivät "torjumaan" tuholaisia ja purjo sekä lanttu nauttivat sen suojasta.

Talvikurpitsan matka jatkuu ja säännöllinen harvennus on nyt tarpeen.

Kesäkurpitsat on harvennettu ja kasvualusta näin ilmattu, jotta vältyttäisiin kasvitaudeilta ja tuholaisilta. Liian tiheä istutus vaivaa molempia kurpitsalaatikoita ja jokapäiväinen tarkkailu sekä harvennus ovat nyt tarpeen. Esimerkiksi poistamalla kuihtuvat kukat kehittyvistä hedelmistä mm. harmaahomeen leviämistä voidaan hidastaa.
Myskikurpitsan annetaan kypsyä mahdollisimman kauan. Makean pähkinäinen myskikurpitsa sopii sekä keittoihin että leivonnaisiin.

Pensaspavun kasvusto on myös liian tiheää ja alalehtiä poistamalla saadaan ilmaa kasvualustaan.

1 kommentti: