"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.keskiviikko 17. elokuuta 2011

Sadonkorjuuta ja uusia kylvöjä

Keltajuurikas Golden Detroit on punajuurikkaan keltainen muoto, josta puuttuu vain punajuuren betasyaaniväriaine. Keltajuurikkaan lehdet ovat myös erittäin herkullisia. Juurikas kannattaa nostaa maasta aurinkoisella säällä, jolloin sen nitraattipitoisuus on mahdollisimman vähäinen.

Kartanon keittiön vuoropäällikkö Jouni Lehtonen nostaa 5,5 kiloisen kurpitsan lounaan sosekeitoksi.


Alkuruoaksi savulohta vesimelonin, oman maan yrttiöljyn ja vihannesportulakan kera.

Porkkanan ja purjon puhdistusta ennen keittiöön kuljetusta. Yhden porkkanan keskimääräinen paino on tällä hetkellä 250 g ja kasvu jatkuu...


Heinäkuun lopussa kylvetty punajuuri kasvattaa kartanolle toista satoa tänä kesänä.
Myös sokerihernettä, vuonankaalia ja retiisiä kylvetään uudestaan pitkälle elokuun loppuun. Etenkin vuonankaali on kiitollinen lyhyen päivän kasvi, joka itää jo + 4:ssä asteessa ja kestää pientä pakkastakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti