"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Puutarharastit

Keittiöpuutarhamme on saanut ympärilleen teräsaidan, jonka tarkoitus on pitää ensisijaisesti nelijalkaiset vieraat loitolla. Aita antaa vielä mahdollisuuksia myös syysistutuksille ja tarkoitus onkin kokeilla viiniköynnöstä.
 Zilga on erittäin talvenkestävä viiniköynnöslajike joka on kestänyt jopa -40 C.
Zilga kehittyy nopeasti rotevakasvuiseksi köynnökseksi. Keskikokoiset, tummansiniset ja herkulliset rypäleet valmistuvat aikaisin ja ovat erittäin makeita.
Kasvupaikan tulee olla lämmin, aurinkoinen ja tuulelta suojainen, jotta rypäleet ehtivät kypsyä myös huonona kesänä. Kasvualustan tulee olla syvä, jotta viiniköynnös pystyy kehittämään sekä pinta-, että syväjuuriston.
(Jaakkola puutarhakeskus)
Asikkaillemme järjestettiin kartanon ympäristöön erilaisia rasteja, joista muutama sijoitettiin tietysti keittiöpuutarhaan. Kuvien jälkeen rastien oikeat vastaukset!


Halloween kurpitsan paino on 7,2 kiloa. Kuvassa toinen vuoden vihanneksista eli lanttu (toinenhan on nauris).
Mikä lehti? - lehtipersilja kuvassa. Mikä lakka? - vihannesportulakka (arvauksissa hauskoja ehdotuksia, kuten portugalin lakka!). Salvian nimi tulee latinankielisestä sanasta salvare - parantaa.

Tomaattisuojassamme on maukas tungos.

Maa-artisokka ja auringonkukat kilpailevat korkeudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti