"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.torstai 26. huhtikuuta 2012

Satoa saadaan


Orvokit ja perunanarsissit pääsivät ensimmäisinä kukkimaan kartanon ryytimaalle!

.
Kasvihuoneessa laatikot odottavat kasvatettavia


Tarhasuolaheinää voidaan ensi viikolla kerätä jo keittiöön.


Sitruunamelissaakin saa kohta jälkiruokiin.


Suklaaminttu on vallannut uusilla versoillaan koko laatikon.


Ruohosipulin kevätvihreyttä.


Raparperipiirakkaakin jo odotetaan kahvipöytään.


Palmukaalin juurakot ja varret muistuttavat melkein puuta. Jänikset ovat hoitaneet hienosti laatikon lannoituksen.


2 kommenttia:

  1. Onnea kauniille uudelle kasvihuoneelle!
    Täytyy ottaa oppia sinun keittöpuutarhatoimista, kun meinaan perustaa nyt uuden keittiöpuutarhan. Lavakaulukset ovat jo tilauksessa.

    VastaaPoista
  2. Moikka! Kerroit että laitatte syksyllä kauraa kasvamaan laatikoihin. Jätättekö kauran talveksi siihen? Korjaatteko sen keväällä pois vai annatteko olla ja laitatte vaan uudet siemenet/taimit kasvamaan? T. Henriikka :)

    VastaaPoista