"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.perjantai 11. toukokuuta 2012

Hiekkaviljelyä


Kartanon puolukat kukkivat pian! Nämä taimet on kasvatettu kasvihuoneessa...


Karpalon kukkia kannattaa odottaa. 


Kasvihuone on aloittanut kasvukautensa hiekkaviljelyllä!
Laatikoissa on puhdasta puhallushiekkaa ja taimet on kasvatettu mullassa. 
Hiekassa kasvattamisen helppous selviää kuluvan kesän aikana. Tiedossa on, ettei kasvualustaa tarvitse vaihtaa, se lämpenee nopeasti ja läpäisee hyvin vettä. Hiekassa kasvannut sato on myös varmasti puhdasta .
Kysymysmerkki on lannoitus, etenkin tomaatille ja paprikalle. Yrtit pärjäävät hiekan päälle levitettävällä ruohosilpulla, mutta nähtäväksi jää, miten ruohosilppu-kate ja kanankakka-merilevä / nokkoskeite riittävät tomaatille ja paprikalle.  


Makeutuskasvi Stevian taimet viihtyvät läpäisevässä kasvualustassa ja auringossa. 


Punainen basilika tomaatin seurana.


Paprika kasvaa hiekassa.3 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla jään odottamaan postauksiasi hiekkaviljelyn sujumisesta. Jäin miettimään, pitääkö hiekkapetiä kastella useammin, kuin multa/ turvealustaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Eija, kasvit näyttävät tottuvan hiljalleen normaaliin kastelurytmiin. Ja kun hiekan päälle lisää ruohosilppua reilusti, pysyy siinäkin kosteus pidempään!

   Poista
 2. tää näyttääkii mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista