"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.perjantai 24. elokuuta 2012

Siunatut siemenet


Kauniit nauriit.


Kasvihuoneen komistus: pihvitomaatin ja tavallisen runkotomaatin risteytys onnistui!


Vahapapu Vaia tuottaa satoa.


Sadonkorjuuhymy.


Omenasatoa


Ruusukaalit on latvottu ja pienet ruusukkeet paisuvat lupaavasti.


Syyskylvöistä rucola antaa varmasti puhtaamman sadon, kuin alkukesästä.


Tuoksuherneiden pastellisävyjä.Pulskat keltaiset.


Nigella sativa - ryytineito eli mustakumina on kohta kukkinut ja siemenkodat kypsyvät. Siemeniä voi käyttää ruoanlaitossa pippurin asemasta. Erinomaisia esimerkiksi papuruokaan.

Kotoperäisesti Libanonissa kasvava ryytineito tai rohtoneidonkukka päätyi nuoren libanonilaistutkijan Nahed El-Najjarin mikroskoopin alle noin kuusi vuotta sitten. Kasvin on todettu estävän paksusuolen syövän leviämistä ja El-Najjarilla on nyt päämääränä jalostaa kasvista lääke.

Ryytineidon siemenet saattavat pelastaa syysflunssalta, sillä libanonilaisen perinnetiedon mukaan ne antavat lisävoimaa immuunijärjestelmälle ja lisäävät siten vastustuskykyä. Arabiaksi ryytineidon siemeniä kutsutaan nimellä habbah Albarakah, "siunatut siemenet".

 - global.finland

Lue lisää täältä!

Chippendale-ruusu avasi vielä loistonsa.


Hotellinjohtaja Sari Repo tarjoilee luomu-mustikkajuomaa puutarhavieraille!


1 kommentti:

  1. Tuota ryytineitoa on sitten kokeiltava ensi kesänä. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista