"Aivan tontin eteläisimpään päähän on suunniteltu keittiöpuutarha ja melko suurikokoinen kasvihuone. Tähän aikaan kartanoiden piti olla mahdollisimman omavaraisia, jotta ne pystyivät ruokkimaan niin oman väen kuin palkollisetkin. Myös eksoottisia kasveja kasvatettiin ja ne vaativat viileän talvehtimispaikan."

- Paul Olssonin puutarhasuunnitelmasta Hirvihaaran kartanolle 1918 -Hyötypuutarhat ovat olleet tärkeä osa suomalaisten kartanoiden ruokataloutta keskiajoilta lähtien. Hirvihaaran kartano haluaa jälleen tarjota asiakkailleen ruokaa läheltä, omasta maasta ja luonnonmukaisesti viljeltyä.Hyötypuutarhasta ja blogista vastaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen.sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Luontoelämyksiä ja lähiruokaa Hirvihaaran Kartanon laavulla


Luontoelämyksien uusi taitajamme on Hannu Pehkonen, joka siirtyi kartanomme tarjoilijatehtävistä opiskelemaan luontoalan ammattitutkintoa ja suoritti erä- ja luonto-oppaan eräruokanäyttötutkintonsa Hirvihaaran Kartanon laavulla Mustijoen rannassa.

Mies meni ihan metsään ja loihti herkullisen illallisen huhtikuun alkukevään iltahämärissä tarjoten lähiruokaa ja paikallista historiaa kosken kuohuessa ja mustarastaan säestäessä taustalla.  Opastamme laavullamme erilaisia asiakasryhmiä kesä- ja talviolosuhteissa. Oppaamme hallitsevat maastossa tarvittavat erätaidot: suunnistuksen, tulenteon, ruoanlaiton, vaellukset, yöpymisen valmistelun ja välinehuollon.

Luontoalan ammattitutkinnon suorittanut voi työskennellä erä- ja luonto-ohjelmien ohjaajana sekä retkien ja vaellusten vetäjänä muun muassa matkailu-, virkistys- ja hyvinvointipalveluja tarjoavissa organisaatioissa.Hannun erähenkinen kattaus ja lasilliset alkoholitonta kuohuvaa nuotion lämmössä. 
Keittiön tervehdys parsakeitto lämpeni kattilassa nuotiolla. Yrtti-kuusiöljy ja parmesanlehykäinen kruunasivat kauniissa kierrätysastioissa tarjotun keiton. Hannu oli edellisenä iltana tehnyt valmiiksi alkuruoaksi tarjotut haukipelmenit, jotka tarjoiltiin smetanan, suolakurkkujen ja pikkelöityjen vihannesten kera. Muuallakin, kuin ravintolassa voi saada upeita gourmet-tason ruokia, jotka ovat valmistettu alusta lähtien paikan päällä paikallisista raaka-aineista.

Hannu valmisti Flank steakin eli naudan kuveen laavulla savustamalla ja paistamalla nuotilla.
Lankkupihvi on täydellinen pihviliha. Se on karkeasyistä, silti mureaa eikä sitä tarvitse kypsentää pitkään.
Lankkupihvin kanssa tarjoiltiin kartanon maalaislohkoperunoita ja BBQ-kastiketta.


Hannu Pehkonen on iloinen eräkokkimme.

 

Kartanomme keväisestä metsästä kerätyt ketunleivät Hannu kuivasi ja teki villiyrttisuolan, joka maistui etenkin nuotiolla paistetun lohen kera.


Jälkiruokana Hannu tarjoili puolukkaa kolmella tavalla: 
puolukkamudcake eli mutakakkua puolukkajäätelön ja puolukkasuklaamullan kera. Päälle valutettiin ihanan metsäinen kanervan kukkasiirappi.


Laavuillallisen päättää aina tietysti nokipannukahvit. 
Aidon nokipannukahvin salaisuus lienee sopivasti nokinen pannu ja avotulella keitetty vesi, jossa kahvi vain kiehautetaan ja selkeytetään eli säikäytetään keittäjän oppien mukaisesti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti